Wyżywienie

W naszych placówkach dbamy o dobrą dietę małych adeptów.

Prawidłowa dieta

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu obiady i podwieczorki dostarcza doświadczona i sprawdzona firma cateringowa “Pyszoty” (ul. Dąbrowskiego 81/85, 60-529 Poznań, www.pyszoty.pl). Podawane dzieciom pokarmy zawierają odpowiednią ilość wartości odżywczych i witamin. Każdego dnia dzieci dostają świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Do przygotowywania posiłków stosowane są przyprawy naturalne: majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, czosnek itp. Zupy mogą zawierać: otręby pszenne lub owsiane, kaszę jaglaną lub mannę. Nie stosujemy sztucznych dodatków smakowych.

Rozkład posiłków w ciągu dnia

1. 9.00 – Śniadanie: zupy mleczne na bazie naturalnych produktów zbożowych, kanapki z różnego rodzaju serami i wędlinami wzbogacone i urozmaicane dodatkami warzywnymi jak: pomidory, zielone ogórki, sałata, papryka, ogórki kiszone , kiełki,

2. 11.00 – Przekąska warzywno-owocowa,

3. 13.00 – Obiad: zupa + II danie, kompot, sok lub woda mineralna,

4. 15.00 – Podwieczorek: dzieci na podwieczorek otrzymują zdrowe jogurty, pieczywo, ciasteczka pełnoziarniste, wafelki, orzechy, owoce sezonowe i owoce suszone czy też domowe wypieki.

Dobre wyżywienie to kluczowy element prawidłowego rozwoju dziecka

Posiłki stanowią 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. Cały dzień dzieci mają do dyspozycji napoje (oprócz wody mineralnej w menu pojawiają się różnego rodzaju kompoty, soki , syropy owocowe i herbatki owocowe).

Przedszkole stara się sprostać zadaniom związanym z dietą dzieci alergicznych np. na mleko, na czekoladę, ale nie mogą to być alergie skomplikowane, czyli takie które wykluczają podawanie wielu produktów, jakie są niezbędne do przygotowywania posiłków w codziennej diecie w żywieniu zbiorowym dzieci np. seler, marchewka, por. Nasz jadłospis staramy się urozmaicać tak, żeby dzieci jadły z uśmiechem na buziach i prosiły o dokładki.

Organizujemy także WARSZTATY KULINARNE dla dzieci, w czasie których uczą się one podstaw zdrowego żywienia oraz samodzielnie wykonują różne posiłki, a później ze smakiem zjadają, to co same przygotowały.