Wyżywienie

W przedszkolu Piraciki dbamy o dobrą dietę naszych małych adeptów

Owoce

Wyżywienie w Prywatnym Przedszkolu Piraciki

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

Mimo że w naszym przedszkolu obiady i podwieczorki dostarcza nam catering podajemy Dzieciom pokarmy zawierają najwyższe wartości odżywcze. Dzieci dostają świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Do przygotowywania posiłków stosowane są przyprawy naturalne: majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, czosnek itp. Zupy mogą zawierać: otręby pszenne lub owsiane, kaszę jaglaną lub mannę. Nie stosuje się sztucznych dodatków smakowych.

Każdego dnia dzieci jedzą smaczne posiłki:

1. 9.00 – Śniadanie: zupy mleczne na bazie naturalnych produktów zbożowych, kanapki z różnego rodzaju serami i wędlinami wzbogacone i urozmaicane dodatkami warzywnymi jak: pomidory, zielone ogórki, sałata, papryka, ogórki kiszone , kiełki,

2. 11.00 – Przekąska warzywno-owocowa,

3. 13.00 – Obiad: zupa + II danie, kompot, sok lub woda mineralna,

4. 15.00 – Podwieczorek: dzieci na podwieczorek otrzymują zdrowe jogurty, pieczywo, ciasteczka pełnoziarniste, wafelki, orzechy, owoce sezonowe i owoce suszone czy też domowe wypieki.

Dostawcą posiłków jest firma cateringowa “Pyszoty”,

ul. Napoleońska 24/2 61-671 Poznań, wwww.pyszoty.pl

Jedzenie w Przedszkolu Piraciki

Owoce

Wyżywienie to kluczowy element prawidłowego rozwoju dziecka!

Posiłki stanowią 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. Cały dzień dzieci mają do dyspozycji napoje (oprócz wody mineralnej w menu pojawiają się różnego rodzaju kompoty, soki , syropy owocowe i herbatki owocowe).

Przedszkole stara się sprostać zadaniom związanym z dietą dzieci alergicznych np. na mleko, na czekoladę, ale nie mogą to być alergie skomplikowane, czyli takie które wykluczają podawanie wielu produktów, jakie są niezbędne do przygotowywania posiłków w codziennej diecie w żywieniu zbiorowym dzieci np. seler, marchewka, por. Nasz jadłospis staramy się urozmaicać tak, żeby Dzieci jadły z uśmiechem na buziach i prosiły o dokładki!

Organizujemy także WARSZTATY KULINARNE dla dzieci, w czasie których dzieci uczą się podstaw zdrowego żywienia oraz samodzielnie wykonują różne posiłki, a później ze smakiem zjadają, to co same przygotowały.